8. februar, Prešernov dan, slovenski kulturni praznik

Vabimo vas, da si ob slovenskem kulturnem prazniku brezplačno ogledate naše zbirke in se udeležite vodenih ogledov ter drugih dejavnosti, ki smo jih pripravili v naših enotah.

MUZEJ RADLJE OB DRAVI, Koroška cesta 68, Radlje ob Dravi

Od 9. do 13. ure brezplačen ogled muzejskih razstav in zbirk v dvorcu Radlje.

Ob 10. uri javno vodstvo po razstavi Novi začetki po 1. svetovni vojni v deželi ob meji: 1918–1925. Po razstavi bosta vodila Alenka Verdinek in Meinhard Forsbach.

Dvojezična razstava, ki smo jo pripravili v sodelovanju s Kulturnim in muzejskim društvom Eibiswald/Ivnik, z različnih zornih kotov odstira prelomno obdobje, v katerem se je vzpostavila državna meja in razdelila nekdaj skupno deželo Štajersko. Razstavo, ki je bila od 27. septembra do 7. decembra 2018 na ogled v Eibiswaldu/Ivniku, si boste lahko do 30. aprila 2019 ogledali v Muzeju Radlje ob Dravi.

 

MUZEJ RAVNE NA KOROŠKEM, Na gradu 2, Ravne na Koroškem

Od 9. do 13. ure brezplačen ogled muzejskih razstav.

Ob 10. uri javno vodstvo po stalni razstavi Štorije iz naše doline. Vodila bo Liljana Suhodolčan.

 

MUZEJ SLOVENJ GRADEC, Glavni trg 24, Slovenj Gradec

Od 10. do 13. ure in od 14. do 17. ure brezplačen ogled muzejskih razstav.

Ob 10.30 javno vodstvo Sprehod ob mestnem obzidju. Vaša vodnica bo Nataša Škorjanc Beliš.

Izbrano iz zbirke: Prešernove likovne upodobitve

Iz Sokličeve zbirke smo za vas izbrali nekaj Prešernovih upodobitev, med njimi tudi Miheličev portret Franceta Prešerna (1945, lesorez, 15 x 12,5 cm), ki je nastal prav v čast praznovanja prvega kulturnega praznika kot slovenskega narodnega praznika.

Ob 10.30 likovna ustvarjalna delavnica za otroke z likovno pedagoginjo Marušo Pajenk. Z ogledom stalne zbirke bomo spoznavali življenje v času Franceta Prešerna in nato izdelali grafiko z njegovo podobo.

Ob 16. uri predavanje ddr. Damirja Globočnika, kustosa Gorenjskega muzeja. Poznavalec Prešernovih likovnih upodobitev nas bo popeljal skozi upodobitve različnih ustvarjalcev, ki so sodelovali pri negovanju njegovega pesniškega kulta.